fbpx

Vem tjänar pengar när AI läser internet åt oss?

I takt med den snabba utvecklingen av webbläsarteknologi och artificiell intelligens (AI) ställs nu frågan om vem som egentligen tjänar pengar när AI läser internet åt oss. Den senaste kontroversen kretsar kring Arc webbläsarens nya funktion ”Browse for Me”, som automatiskt summerar sökresultat på en enda webbsida och skapar sina egna sammanfattningar av webbsidor. Denna nya funktion har dock lett till den första onlinekritiken för The Browser Company, det unga startupföretaget bakom Arc webbläsaren.

Sedan decennier har webbplatser tjänat pengar genom annonser och prenumerationer. Genom att minska behovet av att faktiskt besöka webbplatser berövar Arc webbläsaren dessa skapare möjligheten att få ersättning för sitt arbete och avskräcker dem från att publicera överhuvudtaget. Ben Goodger, en av skaparna bakom både Firefox och Chrome, påpekar på Twitter: ”Webbskapare försöker dela med sig av sin kunskap och få stöd medan de gör det. Hur hjälper detta skaparna? Utan dem finns ingen webb…”

ANNONS:

Reaktionerna har fått The Browser Companys medgrundare och VD, Josh Miller, att ifrågasätta hur webben monetariseras och konstatera att det krävs en evolution i hur skapare tjänar pengar på sina webbsidor. Miller ser generativ AI som ett sätt att utmana den nuvarande oligarkin som styr stora delar av webben men erkänner samtidigt att kompensationen för författare och skapare som faktiskt producerar innehållet är en utmaning. ”Det rubbar helt ekonomin för publicering på internet”, medger han.

Arc webbläsaren skiljer sig från andra genom att omforma hur webbläsare ser ut och fungerar, och dess AI-drivna funktioner har fått stor uppskattning. Men ”Browse for Me” har nu hamnat mitt i en av AI:s största etiska dilemman: hur betalar man skaparna när AI-produkter utnyttjar och återanvänder deras innehåll?

Anil Dash, tech-entreprenör och bloggpionjär, kritiserar Arc för att intermediära och minska det passionerade engagemanget som webben brukade erbjuda. Han påpekar att det är enkelt att skylla på pop-ups, cookies och påträngande annonser för att webbläsarupplevelsen känns trasig, men att användare också måste vara medvetna om konsekvenserna av att låta stora språkmodeller sammanfatta information istället för att klicka på webbsidor manuellt.

Matt Karolian från The Boston Globe uttrycker oro över hur Arc Search påverkar lokala nyhetsutgivare som förlitar sig på annonsintäkter och prenumerationer. Arc Search sammanfattar nyhetsartiklar och blockerar sedan annonser om användaren väljer att klicka på länkar till de ursprungliga webbsidorna.

Arc Search är inte ensam om att använda AI för att sammanfatta information från webbsidor, men den går ett steg längre genom att eliminera sökresultat helt och hållet. Frågan om hur skapare kompenseras när deras innehåll utnyttjas av AI står i centrum för denna kontrovers, och det återstår att se hur dessa frågor kommer att lösas när teknologin fortsätter att utvecklas.

ANNONS:

Arc webbläsaren och dess ”Browse for Me”-funktion har definitivt gett användarna en snabbare och mer bekväm sökupplevelse, men samtidigt har den utlöst en debatt om hur dessa framsteg påverkar webbens ekosystem och skaparnas möjlighet att försörja sig på sitt arbete. Vägen framåt verkar kräva en balans mellan användarnas behov och skaparnas rätt till rättvis ersättning för sitt innehåll.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *