fbpx

SpaceX bygger hundratals spionsatelliter för USA:s regering

SpaceX är inte främmande för att vara banbrytande inom rymdteknik, men de senaste ryktena kastar nytt ljus över deras ambitiösa projekt. Enligt Reuters arbetar SpaceX med att utveckla en ”Starshield”-svärm för USA:s försvarsdepartements National Reconnaissance Office (NRO). Denna plan innefattar byggandet av hundratals lågflygande spionsatelliter som är kapabla att agera som en svärm och spåra mål på marken.

NordVPN

Enligt rapporten från Reuters, som hänvisar till fem källor med insyn i programmet, har SpaceX fått kontrakt av NRO för att bygga detta nätverk av spionsatelliter till ett värde av 1,8 miljarder dollar. Detta bygger vidare på tidigare rapportering från The Wall Street Journal som avslöjade att SpaceX hade signerat ett avtal på 1,8 miljarder dollar år 2021 med en obekant myndighet.

Detta nätverk, känt som Starshield, sägs kunna samla in kontinuerlig bildinformation över hela jorden för amerikansk underrättelsetjänst. Detta görs genom en mix av stora bildsatelliter för datainsamling och reläsatelliter för att överföra information. Enligt en källa som talade med Reuters har detta potentialen att göra det så att ”ingen kan gömma sig.” Varken SpaceX eller NRO har direkt bekräftat företagets deltagande i projektet, men en talesperson för NRO berättade för Reuters att ”National Reconnaissance Office utvecklar det mest kapabla, mångsidiga och motståndskraftiga rymdbaserade underrättelse-, övervaknings- och spaningssystemet som världen någonsin skådat.”

ANNONS:

Förra hösten rapporterades det att SpaceX hade säkrat ett kontrakt på 70 miljoner dollar med Space Force för att tillhandahålla satellitkommunikation inom ramen för sitt Starshield-program. Detta är en tydligt åtskild enhet från SpaceX:s Starlink-konstellation, åtminstone enligt Elon Musk, som har sagt att Starlink ”behöver vara ett civilt nätverk,” medan Starshield är avsett för regerings- och nationella säkerhetsändamål.

Medan detaljerna kring detta projekt fortfarande är lite luddiga, är det tydligt att SpaceX är i framkant när det gäller att driva gränserna för rymdteknik och att möjliggöra banbrytande underrättelseinsatser för USA:s regering. Att hålla ett vakande öga på utvecklingen kommer att vara viktigt när vi navigerar i denna nya era av rymdbaserad säkerhetsteknik.

För att inte missa några nyheter prenumerera på vårt nyhetsbrev, skriv in din e-postadress nedan.

Gör som 3 andra, prenumerera du med.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *