fbpx

EU inleder utredning av TikTok Lite, hävdar beroendeproblem

Den Europeiska Unionen (EU) har öppnat en ny utredning mot TikTok och anklagar plattformen för att bryta mot regionens Digital Services Act (DSA). Denna utredning fokuserar på den beroendeframkallande naturen hos TikTok Lite, en mindre version av appen som tar mindre minne på en smartphone och är utformad för att fungera över långsammare internetanslutningar.

ANNONS:

TikTok Lite lanserades tidigare denna månad i Frankrike och Spanien och inkluderar en designaspekt som låter användare tjäna poäng genom att titta på och gilla videor. Dessa poäng kan växlas mot saker som Amazon-vouchers och TikToks proprietära digitala valuta, som vanligtvis används för att ge dricks till skapare. EU:s kommission har uttryckt oro över denna ”uppgifts- och belöningsdesign” som kan påverka unga användares mentala hälsa genom att ”stimulera beroendeframkallande beteende”.

Kommissionen har ännu inte bekräftat några överträdelser av DSA, men har antytt att den kan införa tillfälliga åtgärder för att tvinga moderbolaget ByteDance att suspendera TikTok Lite i EU under tiden som utredningen pågår. Företaget har fram till den 24 april på sig att argumentera mot dessa potentiella åtgärder, så appen är fortfarande tillgänglig för EU-medborgare. ByteDance misslyckades dock med att tillhandahålla EU en riskbedömningsdokument angående TikTok Lite efter att ha blivit ombedd förra veckan.

Denna brist på efterlevnad av DSA kan öppna upp för betydande böter på upp till en procent av företagets totala årliga intäkter och periodiska böter på upp till fem procent av dagliga intäkter. Kommissionen har inte indikerat om den planerar att utfärda dessa böter medan utredningen pågår.

”Vi misstänker att TikTok Lite kan vara lika toxisk och beroendeframkallande som” lättcigaretter, skrev Thierry Breton, kommissionären för EU:s inre marknad, i ett pressmeddelande som tillkännagav utredningen. ”Vi kommer att spara inte på ansträngningarna för att skydda våra barn.”

ByteDance har ännu inte svarat på utredningen och risken för att TikTok Lite kommer att förbjudas i EU. Denna senaste förfrågan följer en mer omfattande utredning som utfärdades redan i februari. Denna breda utredning fokuserar på beroendeframkallande algoritmer, åldersverifieringsproblem, standardintegritetsinställningar och reklamtransparens.

Februaris utredning pågår fortfarande, men ByteDance tvingades redan göra eftergifter för att tillåta TikTok att fungera i EU. Företaget var tvunget att ge användarna valet att förhindra algoritmer från att driva ”För dig”-sidan och införde nya alternativ för rapportering av skadligt innehåll. Det suspenderade också personlig reklam för EU-användare i åldrarna 13 till 17 år.

ANNONS:

Just nu finns det ett erbjudande: klicka här

Vad gäller USA närmar sig den kontroversiella TikTok-förbudet allt närmare verkligheten. USA:s representanthus lade in en reviderad version av lagen i helgens utrikesstödpaket. Enligt denna nya föreslagna lagstiftning skulle ByteDance ha ett år på sig att sälja av TikTok innan det skulle förbjudas från appbutiker. Det går nu till senaten och kommer sannolikt att röstas om denna vecka. Det återstår dock att se om senaten ens behåller avsnittet om TikTok i utrikesstödpaketet. President Biden har tidigare sagt att han skulle stödja ett TikTok-förbud om kongressen antar det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *