fbpx

EU tvingar Apple att öppna upp iPadOS

Efter att ha tillåtit konkurrerande butiker på sina telefoner har Apple nu sex månader på sig att göra detsamma för sina surfplattor. Det är inte längre bara iOS och Safari som omfattas av EU:s Digital Markets Act (DMA), utan även iPadOS. Enligt en rapport från Bloomberg har Europeiska kommissionen officiellt utsett iPadOS som en grindvakt under DMA, vilket innebär att det nu är föremål för samma regler som gäller för iOS, Safari och App Store.

ANNONS:

Evify

Vad betyder detta för dig som användare? Jo, enligt Europeiska kommissionen är användare i princip ”låsta” till Apples ekosystem när de använder iPadOS, vilket avskräcker dem från att överväga konkurrenter. Apple har sex månader på sig att anpassa sig till olika förebyggande åtgärder för att säkerställa överensstämmelse med DMA.

Men vad måste Apple göra för att säkerställa överensstämmelse med iPadOS? Enligt DMA är grindvakter förbjudna att gynna sina egna tjänster framför konkurrenter och att låsa användare i ekosystemet. Programvaran måste också möjliggöra interoperabilitet med interna tjänster från tredje part, vilket är anledningen till att tredjepartsappbutiker blir en grej på iPhones i Europa. iPaden kommer antagligen att följa efter inom kort. Med andra ord kastar DMA några allvarliga stinkbomber in i Apples trädgård.

Enligt en uttalande från Apple, publicerat av Forbes, kommer företaget att fortsätta att samarbeta konstruktivt med Europeiska kommissionen för att säkerställa att dess utsedda tjänster överensstämmer med DMA, inklusive iPadOS. Företaget är dock inte helt nöjt och har anklagat lagstiftningen för att skapa ”nya integritets- och datasäkerhetsrisker”. Av den anledningen har Apple väckt rättslig prövning mot EU-domstolen i Luxemburg, och förhandlingar förväntas äga rum senare i år.

I gladare nyheter för Apple när det gäller surfplattor har företaget nyligen meddelat en händelse den 7 maj för att visa upp nya iPads. Vi kommer sannolikt att få se en OLED-iPad Pro och en ny iPad Air, samt uppdaterade tillbehör.

ANNONS:

EU:s beslut att tvinga Apple att öppna upp iPadOS enligt DMA kan potentiellt förändra spelplanen för användare och företag. Det innebär ökad mångfald och konkurrens på surfplattformen, vilket kan resultera i bättre valmöjligheter och tjänster för konsumenter. Samtidigt ställs Apple inför utmaningen att anpassa sig till dessa nya regler samtidigt som de försöker bibehålla sin integritet och datasäkerhet. Med den kommande rättsliga prövningen och den planerade händelsen för nya iPads, är det definitivt en intressant tid för både Apple och dess användare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *